TCMB Para Politikası Kurulu Kararı – 19 Şubat 2020
TCMB politika faizini beklentilerimize paralel olarak 50 baz puan düşürdü ve haftalık repo faizi %10,75’e geriledi. TCMB’den değişiklik yapılmaması beklentisi son birkaç gün içinde piyasada bir miktar artış gösterdiğinden, USD / TRY kuru karar sonrasında olumsuz tepki gösterdi ve 6.07 seviyesinin üzerine çıktı. Karar, beklentilerdeki hafif bozulmaya rağmen TCMB’nin yılsonu enflasyon beklentisi olan %8,2’ye bağlı kaldığını ve döviz kurundaki oynaklığı enflasyon için bir tehdit olarak görmediğini gösteriyor.
Açıklamadaki en önemli değişiklikler TCMB’nin “Enflasyon görünümündeki iyileşme devam ediyor” cümlesini açıklama metninde çıkarması ve ” Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar vermiştir” cümlesindeki “ölçülü” kelimesi yerine “daha ölçülü” ifadesini kullanması oldu. Bu değişiklik, piyasa koşullarında kayda değer bir iyileşme olmaması durumunda Banka’nın bir sonraki toplantıda indirim miktarını düşürebileceği ve hatta faiz indirimlerini durdurabileceğini gösteriyor.
TCMB küresel koşulları özetleyen paragrafında da daha temkinli ifadeler kullandı. Banka daha önce ticaret savaşlarında durulmanın gelişmekte olan piyasa varlıklarına olan talebi ve risk iştahını desteklediğini değerlendirmişti. Ancak bugünkü açıklamasında Banka, “son dönemde küresel büyümeye ilişkin artan belirsizlikler gelişen ülke finansal varlıklarına yönelik talebin ve risk iştahının dalgalı seyretmesine neden olmaktadır” şeklinde yorumunu revize etti. Banka ayrıca korumacılık önlemleri, küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizlikler ve jeopolitik gelişmelerin yanı sıra yakından izlenmesi gereken risk faktörlerine koronavirüs salgınını da ekledi.
TCMB’nin gevşek para politikasına devam etmeyi tercih ettiğini görmemiz, Banka’nın büyük bir kriz durumu olmadığı sürece tek haneli politika faizine doğru ilerlemeye devam edeceğini düşünmemize neden olmakta. Banka, dünya ekonomisine ilişkin belirsizliklerin, enflasyon beklentilerinin kötüleşmesinin, döviz kurundaki oynaklığın artmasının, rezervlerin yetersiz seviyesinin henüz enflasyon görünümüne bir tehdit olduğunu düşünmemekte. Ancak, korona virüsün küresel ticaret hacmi ve büyüme görünümü üzerinde yarattığı hasarın daha görünür hale gelmesi durumunda, Banka’nın bir sonraki toplantıda faiz indirimlerine ara verdiğini görebiliriz.